אודות מוזיאון "סטרומה"

לפני 58 שנה החליטו מספר משפחות עולים מרומניה, וביניהן משפחות הנספים באסון סטרומה, להקים את בית הכנסת המרכזי הראשון בבאר שבע ובעולם כולו לזכר קדושי סטרומה. ב-5 במרץ 2006 נחנך ונפתח את מוזיאון סטרומה בקומה השנייה של בית הכנסת.
למרבה הצער, עם השנים סיפורה של “סטרומה” הלך ונשכח מהתודעה. האוניה, שנשאה מעפילים שברחו מרדיפות היהודים ברומניה, טובעה על ידי צוללת רוסית על כל נוסעיה למעט אדם אחד. על מנת להנציח את זכרם של הנספים באסון הוחלט להקים את המוזיאון, בקומה השנייה של בית הכנסת.
המוזיאון שם כמטרה ליידע וללמד את דורות העתיד של מדינת ישראל אודות סיפורה של “סטרומה”, ולחנך לאהבת המולדת על רקע מאורעות השואה וההעפלה בכלל. המוזיאון מוכר על ידי קצין חינוך ראשי לנוער של צ.ה.ל, משרד החינוך, עיריית באר שבע, יד ושם והמועצה לאתרי שימור בישראל.

מר אריה ריטר, יו"ר בית הכנסת והמוזיאון, מספר מדוע בחר להקים את בית הכנסת:

מה במוזיאון:

  • תערוכה על האוניה סטרומה וסיפורה הכוללת פלקטים, תמונות ועוד.
  • תערוכה על שואת יהודי רומניה המספרת על הפוגרומים והפרעות.
  • חדר הדרכה והקרנה בו המודרכים שומעים על סיפורה של סטרומה, וצופים בעדותו של דוד סטוליאר הניצול היחיד מהאסון.
  • חדר זיכרון ובו דגם של האונייה, לוח הנצחה עם שמות כל הנספים ו- 768 נורות הדולקות לזכרם. כמו כן מוזכרים שמות של אוניות המעפילים שטבעו בדרך לארץ ישראל: פטריה כ- 200 מעפילים, ומפקוורה 382 מעפילים בלב ים בשנת 1944 על ידי הנאצים

פעילות במוזיאון:

מרכז ההדרכה של המוזיאון מעביר פעילות לימודית וחינוכית לכ – 6000 בני נוער בשנה, בנוסף התלמידים, החיילים והמבקרים שומעים הרצאה מלמדת ומעמיקה, הכוללת סיורים מודרכים במוזיאון מפיהם של מדריכים מוסמכים ובנות שרות, בנושא קורבנות ההעפלה והשואה.
מלבד לסיורים המודרכים, המוזיאון מקיים ימי עיון בהשתתפות היסטוריונים מאוניברסיטת בן גוריון בנגב ואוניברסיטת תל אביב, ואת עצרת הזיכרון הארצית בז’ באדר לזכר נספי אסון אוניית המעפילים “סטרומה”, בהשתתפות נציגי ממשלה, ראש עיריית באר שבע, משפחות והציבור הרחב מכל הארץ.